Od około stu lat wiemy, że marchewka zawdzięcza swą barwę karotenowi, czyli prowitaminie A.

Ma jej wielkie bogactwo, bo od 1500 do 6500 j.m. w 100g. Ponadto ma sporo witaminy B1, B2, PP, K i troszkę C. Zasobna jest też w związki mineralne, min. wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez , jod, a przede wszystkim w potas. To jemu głównie zawdzięczamy, że marchew pojędrnia ciało, a potasowi i witaminom, że tak wspaniale wpływają na urodę, cerę, karnację skóry. Sok z marchwi to jeden z pierwszych pokarmów, jakie podajemy niemowlakom. Ale prócz nich i kobiet, które chcą być piękne, poleca się marchew lotnikom, motorniczym, itp. Nie dla urody tychże panów i pań, ale dlatego, że prowitamina A z marchwi zostaje bardzo szybko zamieniona w wątrobie na witaminę A, a ta wspaniała działa na wzrok-szczególnie na widzenie w ciemnościach. Z tego powodu poleca się też marchew intelektualistom i wszystkim tym, którzy ślęczą nad książkami po nocach, a już specjalnie tym, którzy cierpią na tak zwaną kurzą ślepotę. Geriatrzy polecają sok z marchwi starszym paniom i panom jako lek, który „przemywa" naczynia krwionośne, reguluje żołądek, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i oczy, wzmacnia paznokcie i włosy. I jeszcze ostatnie rewelacje podają, że witamina A blokuje działalność benzyprenu – związku rakotwórczego z dymu tytoniowego, przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. Witamina A występuje w tranie, wątrobie, maśle, pasztecie, serze białym, żółtym, śmietanie, mleku, warzywach, owocach. Powinniśmy też wiedzieć, że marchewka może gromadzić w sobie różne skażenia, pestycydy, toksyny, czyli wszystko to czym człowiek zatruwa środowisko. Ponadto jeśli do górnej części jej korzenia dochodzi światło słoneczne, na pewno się podda i wytworzy w tej części solaninę też toksyczną. Ale tę część można odciąć, bo wyraźnie widać, że jest zielona. Kupujmy marchew u znajomych gospodarzy na wsi, gdzie się widzi gdzie i jak ona rośnie. A najlepiej mieć swoją z domowego ogródka, daleko od drogi.

Przepis na sok z marchwi: marchew umyć, wyszorować, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce albo przepuścić przez sokowirówkę. Doprawić sok cukrem i sokiem z cytryny i podawać natychmiast po przyrządzeniu. Pić 1-2 szklanki soku dziennie, nie więcej, bo cera staje się żółta.